Monokromatikus, polarizált fényű gyógylámpa
     


Biostimuláló hatás

A fény a szervezet öngyógyító potenciálját természetes és egyedülálló módon aktiválja. Segíti a gyógyulási folyamatot, erősíti az immunrendszert, jelentős javulást eredményez a sérülések és a bőrbetegségek esetén. Lerövidíti a sebek gyógyulási idejét, csökkenti a hegesedést.

A gyógyító hatású (biostimulációs) fény a szokásos fényforrások fényétől néhány alapvető tulajdonságban különbözik:

 • monokromatikus (egyszínû, egyetlen sávra kiterjedő hullámhosszúságú)
 • koherens (a sugarak rezgése fázisazonosságban történik)
 • polarizált (a fényhullámok párhuzamos síkokban haladnak)

A polarizált fénynek e tulajdonságai lehetővé teszik a fénysugár erejének koncentrálását kis felületre, de hatását nem csak a felszínen fejti ki, hanem behatol a szövetek mélyebb rétegeibe is anélkül, hogy bárminemű szövetkárosodást okozna.

Az élő szövettel való érintkezés során e fény:

 • támogatja a sejtek egészséges működését
 • serkenti az anyagcserét                                                   
 • elősegíti a méreganyagoktól való megszabadulást            
 • fokozza az oxigénfelvételt
 • lassítja a kóros és degeneratív elváltozásokat.


A biostimulációnak a szervezet különböző szintjein is
érzékelhető a hatása


Szubcelluláris szinten:

Meggyorsítja a kollagén és a fehérjék szintézisét, az oxigéncserét és a redukciós folyamatok aktivitását (antitoxikus hatás).

Sejtek szintjén:

Növeli a sejtek elektromos mezejének potenciálját, módosítja a sejtmembrán potenciálját; ezáltal nagymértékben javul a szövetek regenerálódási képessége. Hatással van a sejtmembrán és a mitokondriumok molekuláris szerkezetére, és ezáltal meggyorsítja a metabolikus folyamatokat, serkenti a salakanyagok kiválasztását, a szükséges anyagok képződését a sejtekben.
Növeli a fagociták aktivitását, ami a sérült sejtek helyreállítását segíti.

Szövetek szintjén:

Megváltoztatja a sejtközi folyadék pH-értékét (az elsavasodás ellen hat). Növekszik a makrofágok és a fibroblasztok aktivitása, amely folyamatok szükségesek a sebek sikeres gyógyulásához.

A kémiai reakciók következtében hőhatáshoz hasonló folyamatokat vált ki, aminek hatására elpusztulnak a baktériumok és a vírusok.

Javul a vérkeringés, különösen a hajszálerekben, ennek köszönhetően gyorsulnak a gyógyulási folyamatok. A javuló vérkeringés hatásaként több oxigén kerül a szövetekhez, és a gyorsuló anyagcsere eredményeképpen intenzívebben távoznak a salakanyagok.

Serkenti a nyirokrendszer működését.

A limfociták aktivitása a fényterápia hatására megduplázódik. Ennek és a vérkeringés fokozódásának hatására az ödéma gyógyulása is sokkal gyorsabb.

Szervek szintjén:

Komplex neurohormonális reakciókat vált ki, amelyek az egészség, a testi ellenállóképesség és a közérzet javulásához és megtartásához vezetnek.

Mindezek következményeként szinte megfiatalodnak a sejtek és velük együtt az egész szervezet.
A szöveteken áthaladó, és azok által elnyelt fényenergia olyan fotokémiai (biokémiai) változásokat idéz elő, amelyek gyógyászati szempontból nagyon jelentősek:

Fájdalomcsillapító hatás:

Annak köszönhetően jön létre, hogy azon a helyen, ahol áthalad a polarizált fény, csökken az idegsejtek érzékenysége. Ezen kívül a fény az ún. endogén opiátok kiválasztását is fokozza. Így e két hatás együtt természetes módon képes megszüntetni ill. magas hatékonysággal csökkenteni a fájdalmat.

Gyulladásgátló hatás:

Annak köszönhetően jön létre, hogy a polarizált fény aktiválja azokat a természetes összetevőket, amelyek részt vesznek a gyulladás megszüntetésében. Helyileg felgyorsul az anyagcsere, ezáltal felerősödik a helyi immunreakció.

Biostimuláló hatás: (lásd fenn!)

Jelentős mértékben támogatja és meggyorsítja a sejtek és a sérült szövetek megújulását és egészséges fejlődését. A sebek baktériumszámát jelentősen csökkenti a fényterápia, sok esetben szinte sterillé teszi azt, és kitűnő alapot biztosít a hámosodás megindulásához

     

A lámpa az alábbi területeken használható eredményesen

     

Bőrgyógyászat:

Friss műtéti vagy baleseti sebek, régi sebhelyek (keloidok), vérömlenyek, herpesz, viszketegség, atopikus ekcéma, bőrallergia, bőrgomba, fekély, sipoly, felfekvések, szőrhiány, gennyes bőrgyulladás, körömágygyulladás.

Ha a lámpázás előtt megfelelő gyógyhatású krémeket felviszünk a kezelendő felületre, akkor a biolámpa fényének segítségével sokkal mélyebbre be tudnak jutni a hatóanyagok, mint lámpázás nélkül.

Mozgásszervi megbetegedések és fájdalomcsillapítás:

Heveny és idült fájdalommal járó állapotoknál a lámpázás hatására gyorsan csökken a fájdalom. A csökkent érzékenység kombinálva a jobb vérellátással meggyorsítja a sérült szövetek regenerációját. A biolámpa hatékonyan alkalmazható izomgörcsök oldására is. Heveny- és idült ín- és izomgyulladás, artritisz, artrózis, reumás fájdalmak, ín- és izomrándulások, -zúzódások, -szakadások, gerincfájdalmak.

A kezelt területen kezdetben a korábbinál erősebb fájdalmak jelentkezhetnek, ez a szervezet természetes reakciója, mikor megindul a gyógyulás.

Szülészeti problémák:

Felületi sérülések a genitáliákon, a külső nemi szervek heveny- ill. idült gyulladásai, emlőgyulladások, mellbimbó-sérülések.
Miután a biolámpának nincs semmiféle káros hatása a magzatra, ezért a vemhesség teljes időszaka alatt aggály nélkül alkalmazható!

Fül-orr-gége betegségek:

Fülgyulladások (a lámpa használatával elkerülhető az invazív beavatkozás, és csökkenthető az antibiotikum mennyisége), torokgyulladás, felsőlégúti hurut, köhögés, asztma.

Sebészet:

Friss sebek, fertőzött sebek, égési sérülések, fekélyek, felfekvések, stb. Csonttörések után a merev inak, ízületek és izmok a gyógylámpa hatására kilazulnak, így gyorsabbá és teljesebbé válik a sérült rész regenerációja.

Egyéb panaszok:

A teljesség igénye nélkül néhány olyan probléma, melyeknél szintén jó eredménnyel használható:
Cukorbetegség, depresszió, félelem, inkontinencia, étvágytalanság, fogínygyulladás, szőrhullás, hasmenés, székrekedés, tejtermelődés zavarai, az immunitás támogatása. 

     
Fényakupunktúra
     
A fény terápiás hatását nem csak helyi kezelések formájában használhatjuk ki, hanem szisztémás kezelésre is alkalmazhatjuk, amilyen pl. a fényakupunktúra. Így a fény gyógyító hatása sikerrel alkalmazható a betegségek belső okainak a mérséklésére is. Az akupunktúrális pontok fénystimulációja nagyon hatékony, - mint a klasszikus kínai akupunktúra- , de annál egyszerűbben, fájdalommentesen alkalmazható. Annak az oka, hogy a fénystimuláció jelentős mértékben képes helyettesíteni a klasszikus tűs módszerű akupunktúrát abban rejlik, hogy a bőrnek különleges (a szokásosnál erősebb) vezetőképessége van az akupunktúrális pontok felett, melynek köszönhetően a stimulációs fénysugár - a hatásának lényeges csökkenése nélkül - a szövet mélyebb pontjaihoz is eljut. A fényakupunktúra további előnye, hogy a kívánt hatás eléréséhez nem szükséges teljes pontossággal az akupunktúrális pontot meghatározni, elegendő a biolámpa alkalmazása azon a területen, ahol az akupunktúrális pont található.
     

Miért piros a lámpa fénye?
     
A színsugarak közül a vörös hullámhossza a legnagyobb. E színnek van a legnagyobb áthatolási és biostimulációs képessége. A vörös szín erősíti és stimulálja legerősebben a szervezetet. E színnel kapcsolatban nagyon kevés olyan eset van, amelyek korlátoznák az alkalmazását: csupán nagyon súlyos, heveny panaszok esetében (pl. erős vérzés, magas láz) javasolják az alkalmazás elkezdését a panaszok mérséklődése után.
     

Mikor nem alkalmazható a fényterápia?
     
Rosszindulatú daganat esetében ne világítsuk be közvetlenül a daganatot.

Epilepsziás betegeknél nagy óvatossággal kell eljárni a kezelést illetően, mivel fennáll a roham előidézésének a veszélye bevilágításkor. A villogó üzemmód alkalmazása epilepsziában szenvedő betegeknél minden esetben tilos!

Ne lámpázzuk közvetlenül a pajzsmirigy területét pajzsmirigy-túltengés vagy -megnagyobbodás estén, mivel a fénykezelés hatására nagy adag hormon kerülhet a keringésbe, ami túlstimulálást, adott esetben sokkot okozhat.

A lámpa használata előtt gondolni kell arra, hogy kap-e a beteg olyan gyógyszert, ami fényérzékeny-séget okoz.

Lázas állapotokban óvatosan kell alkalmazni a fényterápiát; a láz csillapítása után érdemes lámpázni.

Erős vérzés esetén ne közvetlenül a sebet világítsuk be, mert fokozódhat a vérzés, inkább a seb környezetére irányítsuk a fénynyalábot.
     

Előnye az egyéb fényterápiás készülékekkel szemben
     
 • Fényforrása (fénykibocsátó dióda / LED) azért előnyösebb a szokványos fényforrásokhoz képest, mert hullámhosszuk pontosan megfeleltethető a fiziológiai funkcióknak.
 • A hagyományos halogén izzók fénye tartalmazza a teljes színspektrumot, és így jelentős hőt fejleszt (infravörös fénytartomány), ami orvosi szempontból nem minden esetben kívánatos.
  A legkorszerűbb technológiák alkalmazása lehetővé tette a klasszikus fényterápiás lámpák egy korszerű utódjának kifejlesztését: pontosan beállított hullámhosszúságú fényt bocsát ki (monokromatikus fény), így semmiféle hő nem keletkezik!!!
 • A nagy fényerejű, egyszínű (monokromatikus) diódák alkalmazásával megszűnt a színek kölcsönös ellenhatása; ugyanis pl. a piros szín aktivál, a zöld pedig nyugtat (polikromatikus lámpák).
 • A polarizátor közvetlenül a kezelt felületre kerülhet, így csökken a távolság miatti veszteség (a polarizáció foka a polarizátor és a kezelt felület közötti távolság négyzetével csökken!!!).
 • A készülék egyszerűen választható folyamatos és villogó üzemmóddal rendelkezik; - a villogó üzemmódnak jóval erősebb a gyógyító hatása!
 • Változtatható a fényintenzitása, ami heveny gyulladások esetén előnyös lehet, ugyanis ilyenkor célszerű az első 3-4 kezelést gyengébb intenzitású fénnyel kezdeni. Ez a gyengébb fény javasolható még újszülötteknél vagy nagyon idős ill. legyengült állatok esetében.
     

Alkalmazása
     

A gyógyító fény alkalmazásának ideje és száma a szövet típusától, az adott javallatoktól, a fényterápiára történő egyéni reakciótól és egyéb körülményektől függ.
Általánosságban elmondható az, hogy krónikus panaszok vagy degeneratív elváltozások esetében kisebb adagolás javasolt, míg heveny megbetegedések, friss sebek, stb. esetében nagyobb adagolás.
Fiatal szervezetnél általában rövidebb idejű kezelést alkalmazunk, mert a szervezet spontán válasza a külső ingerekre intenzívebb. Időseb állatoknál viszont javasolt a bevilágítás megfelelő mértékű meghosszabbítása.
A fénygyógyászat előnye az is, hogy gyakorlatilag nem áll fenn a túladagolás lehetősége (kivéve azon esetekben, amikor a páciens valamilyen oknál fogva túlérzékeny a fényre).

   
<< LAP ELEJÉRE

 

Dr. Kopócsi Andrea

Bejelentkezés: (20) 928-4425

e-mail: info@kimintvet.hu