„A rész önmagában nem gyógyítható, ha nem nézzük az egészet. Nem kísérelhetjük meg a test gyógyítását a lélek egészsége nélkül. A fej és a test teljességéhez vezető első lépés a szellem kezelése kell, hogy legyen … Az orvosok legnagyobb vétke manapság, ha elkülönítik egymástól a test és a lélek kérdéseit.”

Platón: A társadalom


Dr. Edward Bach
Ezt az alternatív gyógymódot az 1930-as években egy angol orvos, Dr. Edward Bach (1886-1936) a homeopátiából kiindulva alkotta meg, mely egy különleges, gyógyulást elősegítő módszerré vált.

A Bach-féle virágterápia a betegséget kialakító egyensúlytalansági állapot okait nem a test működési szintjén értelmezi, hanem a psziché működéseként megjelenő érzelmi változásokat tartja a betegségek okainak.
Az élőlényeknek a környezetükben lévő dolgokról alapvetően kétfajta érzelmi megnyilvánulása lehet. Ez vagy harmonikus, vagy diszharmonikus.

A harmonikus érzelmi minták (pl. öröm, nyugalom, bátorság) egészséges testi állapotokat eredményeznek.

A diszharmonikus érzelmi minták (pl. bánat, félelem, féltékenység, düh, bűntudat) betegséget okozó testi elváltozásokat hozhatnak létre.

Gentian (Tárnics)


Crab Apple (Vadalma)

A Bach-féle virágterápia szerint a betegségek oka minden esetben a diszharmonikus érzelmi állapotban keresendő. Amikor az állatok a disz-harmonikus érzelmi mintát kezdik el élni, az az energetikai állapotukban zavart okoz, ez pedig testi (biokémiai, élettani, enzimatikus, hormonális, idegrendszeri) elváltozásokat indukál, amelyek előbb vagy utóbb kóros tünetekben megnyilvánuló betegséghez vezetnek.
Heveny megbetegedések (mérgezések, balesetek, egyéb sürgősségi ellátást igénylő esetek) alkalmával természetesen nem az érzelmi hátteret kell elsődlegesen vizsgálnia a gyógyító állatorvosnak, hanem a közvetlen segítségnyújtást kell a szakma szabályai szerint elvégezni. Később, a rehabilitációs időszakban azután itt is meg lehet keresni az esetleges érzelmi egyensúlyhiány okait, és speciális virágesszenciákkal ki lehet egészíteni a kezelést.

Edward Bach 38 féle növény virágjából készített gyógyírt, melyek mindegyike meghatározott diszharmonikus érzelmi minta harmonikus párjának az információit hordozza. A Bach-virágok vadon termő növények közül valók, melyek a szokásos értelemben nem gyógynövényként ismertek. A Bach-virágesszenciákat egy meghatározott eljárás szerint készítik e vadon termő növények virágaiból.

Pine (Erdeifenyő)Star of Bethlehem
(Ernyős madártej)
E virágesszenciák úgy hatnak, hogy a betegséget okozó diszharmonikus mintát az állat aurájából a gyógyírek által hordozott harmonikus energiatöltet segítségével kiszorítják, így a betegség az állat fizikai testéből is eliminálódik (eltűnik).

Az állatok esetében azt kell megvizsgálnunk, hogy az állat harmonikus vagy diszharmonikus érzelmi hatást él-e át. A házi- és kedvtelésből tartott állatok érzelmi állapotát leginkább a környezetükben élő és életterüket erőteljesen meghatározó személyek alakítják.

A gyógyító állatorvos célja, hogy az állatok jellemző alkati viselkedésmintáit feltérképezze, és az azzal kapcsolatos diszharmonikus mintákat harmonizáló virágterápiás keverékkel megszüntesse.

A Bach-féle virágterápia minden egyéb gyógymóddal alkalmazható együtt. Miután az érzelmi állapot harmonizációján keresztül hat, ezért más módszerek hatásosságát is növeli, de önmagában alkalmazva is teljes terápiás rendszerként működik.

 

 

 

Wild Rose (Vadrózsa)

 

<< LAP ELEJÉRE

Dr. Kopócsi Andrea

Bejelentkezés: (20) 928-4425

e-mail: info@kimintvet.hu