Az önismeretről 


- Ismerem magam?
- Hát persze!
- Ki ismerhetne jobban engem, mint én magam?!

- De valójában mit is tudok magamról?

- Hogy ki vagyok – név, nem, életkor stb. -, kik a szüleim, mivel foglalkozom.
- Hogy mit szeretek és mit nem.
- Hogy kit szeretek és kit nem.
- Hogy könnyen tanulok-e vagy nehezebben.
- Hogy mi éredekel és mi nem.
- Hogy milyen az egészségi állapotom.
- Hogy hogyan érzem magam a munkahelyemen.
- Hogy vannak-e barátaim, van-e harmonikus párkapcsolatom, van-e családom.
- Hogy mennyire vagyok elégedett az életemmel.

- De azt is tudom, hogy mindez miért van így?

- Passzív elszenvedője vagyok az életemnek vagy aktív résztvevője?
Ha őszinték vagyunk, megállapíthatjuk, hogy elég kevés mélyebb információval rendelkezünk saját magunkról, a miértjeinkről.

Szívesen mutogatunk okként a szüleinkre, családunkra, hisz ők tehetnek arról, hogy ilyenek lettünk. Okoljuk továbbá a körülményeinket, hiszen azok „adottak”, így kénytelenek vagyunk elviselni azokat. Aztán lehet még bűnbak a sors, a rossz egészségi állapotunk (erről is a sors tehet, … hogy ez milyen igazságtalan …!), az életkorunk, az időjárás, bármi …

Aki már elindult az önismeret rögös útján, egyre tisztábban látja, hogy nem a külső körülményeink határozzák meg életünket, hanem a saját belső minőségünk a döntő. Abból fakadnak a külső körülményeink!

Az önismeret útján való elindulás azt a veszélyt rejti magában, hogy elveszítjük jól bevált bűnbakjainkat. Így kénytelenek leszünk egyre nagyobb mértékben felvállalni a felelősséget saját magunk minőségéért, a saját életünkért.

De az önismeret azzal is jár, hogy valóban megismerem saját magamat: megtudom végre, miért viszonyulok úgy a környezetemhez, ahogy, miért azt a foglalkozást választottam, amit, és miért az a betegségem, ami, stb. Biztosabbá válok döntéseimben, nem hibáztatok fölöslegesen másokat, egész életem békésebbé, nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válik.


Légzés és önismeret


A szakember által terápiás céllal irányított légzés, és az ennek következtében kialakuló változó tudatállapot – transzállapot – egyszer
űen és egzakt módon megmutatja, mi is lakik bennünk valójában.

Az alkalmazott légzési mód következtében a vérben csökken a szén-dioxid szintje, ezáltal a vér lúgossága nő, és kevesebb oxigén jut a szövetekbe.

Ez a változás érösszehúzódásokat okoz a test különböző részeiben, így az agyban is. Ezáltal gátlódnak a kérgi funkciók, aktivizálódnak az agy ősibb részei, és elérhetővé válnak a tudattalan folyamatok. Megláthatjuk a bennünk tudattalanul működő mechanizmusokat, a minket akaratunktól függetlenül irányító „programokat”, és megváltoztathatjuk azokat.

Így segít hozzá a légzéstransz egy magasabb szintű önismerethez, ezáltal egy hitelesebb, boldogabb, egészségesebb élethez.

   
<< LAP ELEJÉRE