A mai tudományos ismereteink már egyértelműen alátámasztják, hogy a tejsavó élettanilag értékes tápanyagokat tartalmaz.
A savófehérjék (albuminok, globulinok) bioaktív hatóanyagokban és esszenciális aminosavakban gazdagok, kitűnően emészthetők és jól hasznosulnak a szervezetben. Az egyoldalú táplálkozás okozta kedvezőtlen fehérjebevitel kiküszöbölésében hasznos segítséget nyújtanak. A tejcukor nem csak értékes tápanyag, de számos kedvező élettani hatással is rendelkezik, többek között segíti a kálcium felszívódását a belekből.

 

Élettani hatásai

Figyelem!  Tejcukor érzékenyek nem fogyaszthatják!

  • Támogatja a máj és az emésztőrendszer működését (székrekedés, puffadás, gyulladások).
  • Segíti a bél perisztaltikus mozgását.
  • Prebiotikus hatású, így hozzájárul a bélflóra egyensúlyának kialakulásához, ezáltal a bélpanaszok csökkenéséhez vagy eltűnéséhez, valamint a jó közérzethez.
  • Allergiák és immungyengeség esetén hasznos.
  • Ízületi betegségek és gyulladások esetén hasznos.
  • Bőrproblémákra (mérsékel vagy megszűntet egyes bőrproblémákat), bőr szépítésére (a bőrt rugalmasabbá teszi) is alkalmazható.
  • Diéta alatt is kiváló: segíti meggátolni az alacsony szénhidrát és kalória-bevitel mellett az izom lebontását.

 

Mi is az a tejsavó?

A tejsavó a sajt és a túró gyártásának „mellékterméke”.

 

TEJALKOTÓ RÉSZEK MEGOSZLÁSA félkemény sajt gyártásakor:

 
A SAJTBA KERÜL
A SAVÓBA KERÜL

Zsír

87,7 %

12,3 %

Fehérje

72,0 %
(kazein)

28,0 %
(albuminok, globulinok)

Tejcukor

5,3 %

94,7 %

Ásványi anyagok

18,8 %

81,2 %

Szárazanyag

46,4 %

53,6 %

 

A kazein nehezen emészthető fehérje, az albuminok és globulinok könnyen emészthető fehérjék.
A tejcukor (laktóz) nehezen emészthető szénhidrát.

Élettani szempontból kedvező, ha étrendünkben a könnyen emészthető fehérjék vannak túlsúlyban a nehezen emészthetőkkel szemben, ill. nehezen emészthető szénhidrátok vannak túlsúlyban a könnyen emészthetőkkel szemben.

Hogy miért?

A vékonybélből felszívódó megemésztett
tápanyagok táplálják a testi sejtjeinket.

 


A vékonybélben emésztetlenül továbbhaladó tápanyagok lejutnak a vastagbélbe, és az ott élő jótékony bélflórát táplálják, mely az immunrendszerünk alapját is képezi! Ezen mikroorganizmusok szénhidrát-fogyasztók!

   

Egy felnőtt ember vastagbelében kb. 3-5 kg tömegben vannak jelen; számuk 10-szerese a testi sejtjeink számának!
Emiatt is fontos, hogy táplálkozásunk alapjává tegyük a nehezen emészthető szénhidrátokat, melyek a vékonybélből nem szívódnak fel, lejutnak a vastagbélbe, ahol megfelelő tápanyaggal tudják ellátni a humanofil bélflórát, melyek szénhidrát bontó mikroszervezetek.
A fehérjék vonatkozásában pedig könnyen emészthető fehérjéket fogyasszunk, amelyek a vékonybélből maradék nélkül fel tudnak szívódni, és nem terhelik a vastagbél flóráját az ott már meginduló rothadási folyamatukkal.

 

 
A vastagbéltartalom szénhidrát-fehérje aránya az elfogyasztott tápanyagok vékonybélben történő emészthetősége nyomán alakul ki. Fontos, hogy a humanofil flóra megőrzése szempontjából helyes arányban legyen jelen a vastagbélben a szénhidrát és a fehérje.

 

HELYES
TÁPLÁLKOZÁSI FORMA 
HELYTELEN
TÁPLÁLKOZÁSI FORMA
       
       

 

A savófehérjék élettani hatásai

Teljes savófehérje:

antikarcinogén
immunstimulátor
antioxidáns szintézist serkentő
csökkenti a vérplazma LDL-koleszterin szintjét

Béta-laktoglobulin:

A-vitamin és zsírsav kötő

Alfa-laktalbumin:

ion-/elem-/kötő
antitumor hatású

Növekedési faktorok:

sejtszaporodást szabályozók 
antitrombotikusak
felhám-regenerálók
inzulin-szerű hatásúak
emlőmirigy fejlesztők

Folát-kötö fehérje: folsav-kötő

Laktoferrin: vaskötő, antimikrobiotikus

Laktoperoxidáz: antimikrobiotikus

Lizozim: antimikrobiotikus

Immunglobulinok: immunstimulátorok

 

A fehérjeérzékenység és -allergia a kazein nevű, nehezen emészthető fehérje rovására írható (tejben, sajtban, túróban!).

A tejsavó a tej ásványianyag tartalmának 80%-t (!) tartalmazza (Ca, Fe, Mg, P, K, Na, Zn, Cu, Mn, Se)!

A tejsavó vitamintartalma: C-vitamin, B1-, B2-, B6-, B12-vitamin, Nikotinsav-amid, Pantoténsav, A-vitamin, Retinol.

A tejsavó aminosav összetétele: Triptofán, Leucin, Izoleucin, Treonin, Lizin, Metionin, Cisztin, Fenilalanin, Tirozin, Valin, Arginin, Hisztidin, Alanin, Aszparaginsav, Gluténsav, Glicin, Prolin, Szerin, - melyek könnyen emészthető, magas biológiai értékű savófehérjék!


Érdekes megfigyelés, hogy a tejsavó tejcukor (laktóz) és fehérje aránya nagy hasonlóságot mutat az anyatejéhez:

 Anyatej
Tejsavópor
Víz
87,6 %
2-5 %
Tejcukor
7 %
70 %
Fehérje
1,2 %
12 %
Zsír
3,6 %
a feldolgozástól
függően változhat
Hamu
0,21 %
9,5 %
 
 

A tejcukor csecsemőtáplálásban betöltött szerepe

  • Kalóriát adó tápanyag.
  • A szervezet szöveteinek építőköve; számos szerv - bőr, inak, aorta, szívbillentyű -mucoproteidjének alkotója.
  • Kötőszövetünk interfibrilláris alapanyaga.
  • Kettős szerepe van a kálcium beépülés elősegítésében.
  • Az agyszövet felépülésében is részt vesz (galaktolipidek).
  • Szerepe van az immunanyag (pl: izoaglutinin) képzésben.
  • Felelős a csecsemők bélflórájának kialakításáért, amely a következő hatásokat fejti ki:
    • a kórokozó mikroorganizmusok szervezetünkből történő kiszorítása
    • vitaminok, enzimek, természetes antibiotikumok termelése
    • a hormonháztartás támogatása
    • az immunrendszer, a máj, az emésztőrendszer működésének támogatása.
 

A tejsavó előnye (tejjel, sajttal, túróval és egyéb tejtermékekkel szemben)

A tejcukor fontos prebiotikum.
A tejsavó a legmagasabb tápértékű fehérjeforrás.
A tejsavó tartalmazza az alapanyagául szolgáló tej ásványianyag tartalmának 80%-t, a vitamin és antioxidáns tartalmát.

 

Tejcukor (laktóz) intolerancia

  • Koraszülöttek fiziológiai laktáz-elégtelensége (laktáz = laktózbontó enzim)

  • Kongeniális (veleszületett) laktáz-hiány
    Igen ritkán előforduló, receszíven öröklődő anyagcsere-betegség. A gyermek megmenthető laktóz-mentes étrendre állítással, amit egész életén át be kell tartania.

  • Primer felnőttkori laktáz-deficiencia
    A vékonybél nyálkahártyájának „kefeszegélye” szinte teljesen beszünteti a laktáz-termelést tizenéves ill. felnőtt korra olyanoknál, akik csecsemő- és gyermekkorukban minden zavar nélkül fogyasztottak tejet. Ez a leggyakrabban előforduló típus. Előfordulása az eltérő évezredes táplálkozási szokások következtében népcsoportonként más és más. A tejfeldolgozás évszázados hagyományaival rendelkező ősi pásztornépek körében alacsony (0-30%) a betegség gyakorisága, míg azoknál a népeknél, ahol soha nem volt (vagy legfeljebb csak napjainkban lett) a kultúra része a tejfogyasztás, ott 60-100% a betegek aránya. A 30-60% gyakoriságot mutató népcsoportok főleg a kevert, egészséges és intoleráns ősöktől származó egyénekből áll.

  • Szekunder felnőttkori laktáz-elégtelenség
    Táplálkozási hiányosságokból vagy az emésztőrendszert érintő betegségekből alakul ki, de egyes gyógyszerek alkalmazása is laktáz-elégtelenséghez vezethet, mivel a nyálkahártya-hámsejtek kefeszegélye minden kóros történés szempontjából igen érzékeny. Gyermek- és felnőtt korban egyaránt előfordulhat. Ideiglenes állapot, a betegség megszűnte után ismét van mérhető laktáz-aktivitás.

A laktóz intolerancia tünetei probiotikumok adásával enyhülnek. A probiotikumok alkalmazhatók colitis ulcerosa és Crohn betegség esetében is, ahol a dysbacteriosis megszüntetésével a tünetek enyhülése várható.

Információ és tanácsadás:

Dr. Kopócsi Andrea

(20) 928-4425

e-mail: info@kimintvet.hu