A szibériai cédrusfenyő az erő, a hosszú élet,
az egészség és a kitartás szimbóluma.

 

Az Ural vidékén és Szibériában élő emberek a cédrusfenyő magjából már ősidőktől fogva nyertek olajat, és felhasználták azt, úgy ételek készítéséhez, miként gyógyításhoz is. Már a XIX. században bármelyik szibériai piacon lehetett cédrusmagból sajtolt olajat vásárolni.  Ezt általában otthon, házi feltételek mellett készítették, és jól bevált házi gyógyszerként használták.

Természetes körülmények között csupán Oroszország területén nő. A szibériai cédrusfenyő legfőbb értéke: a magvai. A cédrusfenyő magjainak gyűjtése Szibéria és az Ural vidékein élő emberek egyik legfőbb tevékenysége volt már ősidőktől fogva. Rettegett Iván uralkodásának ideje alatt a cédrusfenyő magvakat, mint exportterméket, Angliába és más országokba is szállították.

A cédrusfenyő magvakból nyert olaj már emberemlékezet óta ínyencségnek számított. Rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Jelenkori tudósok bebizonyították, hogy: „A cédrusfenyő magjának olajában található biológiailag aktív hatóanyagok és vitaminok összetételének a koncentrációja ideális a szervezet működésének a stabilizációjára, és annak különböző betegségektől való megszabadítására”.
A cédrusfenyő magjának olaját a szervezet könnyen befogadja, és semmilyen káros mellékhatása nincs.

Egy Pallasz nevű akadémikus, aki Oroszország növényvilágának tulajdonságait tanulmányozta, és munkáját Katalin Cárnőnek ajánlotta, még 1786-ban ezt írta: „Svájcban a cédrusfenyő magvakból a gyógyszertárakban tejet készítenek, melyet a mell és a test belső szerveinek a megbetegedéseire írnak elő, de ugyanakkor ideges és fáradékony emberek számára is …”

 

A szibériai cédrusfenyő magjának olaja

A cédrusfenyőmag-olaj íze kellemes, színe a világossárgástól egészen az aranysárgáig terjed, de lehet borostyánkő színű is, és a dióhoz hasonló illata egészen kiváló.

Általában véve serkentőleg hat, növeli az aktivitást, megszünteti a krónikus fáradékonyságot, visszaadja az életerőt és növeli a fizikai és szellemi munkabírást. Rendszeres használata elősegíti a táplálék jobb feldolgozását, és optimalizálja a vitaminok (mindenekelőtt az A-, B-, E- és D-vitaminok) hasznosulását.

A cédrusfenyő magjának olajában a mikroelemek és vitaminok ideálisan kiegyensúlyozott arányban találhatók, és ez lehetővé teszi, hogy azokat a szervezet jól tudja hasznosítani. Ezért ez az olaj nélkülözhetetlen a táplálkozásban, és természetes adagokban az immunrendszer erősítésére is szolgál. Bármilyen növényi olajat helyettesíthetünk cédrusolajjal, de a cédrusolajat teljes mértékben semmiféle más olaj nem tudja helyettesíteni.

 

A cédrusfenyőmag-olajat hivatalosan gyógyításra alkalmazzák a következő intézményekben

 • Szibériai Állami Orvostudományi Egyetem
 • Tomszki Tudományos Kutató Intézet Türdőterápiás Osztálya
 • Központi Tudományos Kutató Laboratórium
 • Rákos Megbetegedések Tudományos Kutató intézete
 • Rehabilitációs Centrum - melyet a csernobili atomkatasztrófa miatt keletkezett betegségekben szenvedők számára hoztak létre

 

A cédrusfenyőmag-olaj fogyasztásával történő gyógyítást az alább felsorolt betegségek esetén alkalmazzák a leggyakrabban

 • gastritis (gyomorhurut)
 • gyomor- és a nyombélfekélyek
 • gyomorrák
 • asthenia (erőtlenség, gyengeség)
 • pszichopatológiai megbetegedések
 • a szimpatikus idegrendszer nagymértékű ingerlékenysége (fokozott fáradékonysággal, a munka- és a teherbírás csökkenésével, rossz alvással, gyakori idegi-pszichikai kitörésekkel, időszakos fejfájásokkal)

Gyógyulás - különböző eredménnyel - minden esetben történt! A tudósok és az orvosok egyöntetűen megállapították: „A cédrusfenyőmag-olaj fogyasztása igen hatásosan tudja segíteni a szervezetet a gyógyulásban, és semmilyen esetben, semmilyen betegségnél nincs káros mellékhatása!”

 

Az olaj vegyi összetétele indokolja magas gyógyhatását

A foszfát/foszfor mennyiségét tekintve (az emberi szervezet számára értékes tápanyag)  a cédrusfenyőmag-olaj megelőzi az összes ismert olajat. Megőrzi/visszahozza a magas munkabírás képességét, javítja a vér összetételét, megelőzi a tuberkulózist és a vérszegénységet. A magnézium tágítja az ereket, és ezért elősegíti a vérkeringést, és csökkenti az idegrendszer emelkedett ingerlékenységét.
Az olajban található fehérjékhez 19 aminosav tartozik és a savak 70%-a telítetlen. Az olajban fellelhető vitaminok hozzájárulnak az emberi szervezet növekedéséhez (A-vitamin). Az olaj szabályozza az idegrendszer tevékenységét, és jó hatással van a bőrszövetekre (B- és D-vitaminok) is. Az olaj nagyon gazdag E-vitaminban (tokoferol - görögül „utódot hordozok”). A vizsgálatok kimutatták, hogy a rénszarvas nem tud utódokat világrahozni, ha a területén nem nőnek cédrusfenyőfák, és nem fogyaszt cédrusfenyő-magvakat.
A cédrusfenyőmag-olaj hatalmas F-vitamin (Omega-3 és Omega-6 esszenciális zsírsavak) sűrítményként is használatos, - egyébiránt a halolajból készült „F-vitamin-készítményekben” megtalálható mennyiség háromszorosa van benne jelen. Az F-vitamin esszenciális (nélkülözhetetlen) zsírsav, mely képes csökkenteni a vér koleszterin szintjét, és megelőzi az érfalak elmeszesedését.

 

Az olaj fogyasztása

Mivel a cédrusfenyőmag-olaj ősidők óta természetes táplálékként használatos, fogyasztásának nincs ellenjavallata sem akkor, ha táplálékként, sem akkor, ha gyógyítási-megelőzési célokra fogyasztjuk. Megelőzés céljából a leghatékonyabb!
Naponta 2-3-szor 1 kávéskanállal 30-60 perccel az étkezés előtt 40-60 napig. Tartsuk egy darabig (kb. 1 perc) a szánkban, hogy a nyálunkkal össze tudjon keveredni.

Cédrusfenyőmag-olaj legyen mindig bőségesen jelen a gyermekek és a fiatal, serdülőkorban lévő gyermekek táplálékában. Jótékonyan hatnak ugyanis a gyermekek fizikai valamit szellemi fejlődésére. Kiváltképpen hasznos és fontos ezen olajat hozzáadnunk az ételekhez, amikor a gyermekek tejfogai nőnek.

 

A cédrusfenyőmag-olaj jótékony hatásai
különböző megbetegedések esetén

Kutatások és klinikai kísérletek bizonyítják a cédrusfenyőmag-olaj nagyon értékes tulajdonságait, melyek azt a gyulladás megakadályozásának és a szervezet regenerálódásának hatékony eszközévé teszik.

A cédrusfenyőmag-olaj hasznos a vérbetegségeknél is, de mindenekelőtt a nyirokrendszer betegségeinél. Jó vértisztító.
Különösen jótékony hatást fejt ki a gyomorra és a béltraktusra. Szibériában túltengő gyomorsav, gastritis, valamint gyomorfekélyek és a nyombél betegségeiben használják leggyakrabban; helyreállítja az emésztőrendszer normális működését. A szibériai orvosok és gyógyászok a cédrusfenyőmag-olajat aranyérnél is javasolják helyileg alkalmazni.
A vese- és az idegrendszer rendellenességeinél is széles körben alkalmazzák. A cédrusfenyőmag-olaj növeli a férfiúi erőt is.

Reumás ízületi fájdalmak gyógyítására, anyagcserezavarok, valamint vitaminhiány esetében is jótékony hatású a magolaj fogyasztása.

A cédrusfenyőmag-olaj bőségesen tartalmaz cserzőanyagokat is, amely a nyálkahártyák gyulladásos megbetegedéseinél - (a szájüreg- ill. más szervek nyálkahártyája) ecsetelés- vagy öblögetésképpen használható. Ugyanez vonatkozik a bőrbetegségekre (ekcémák, gennyes kiütések, pikkelysömör), égési sebekre, jó hatással van a sebek összehúzódására, valamint a fájdalom csillapítására.
A tejmirigyek gyulladásánál kenjük be vele a beteg mellbimbót, és fedjük le valamilyen könnyű borogatásra használt anyaggal.

Visszértágulat (varix) esetében is javallott. Ha ilyen eset áll fenn, akkor naponta kétszer kenjük be ereinket cédrusolajjal, és közben masszírozzuk azt ujjaink hegyével a bőrünkbe.
A cédrusfenyőmag-olajat nagyon hatásosan alkalmazhatjuk akkor is, amikor fogyni akarunk, és nagyon hasznos azok számára is, akik nehéz betegségen estek át.


Fürdők

A fürdő nyugtatóan hat az idegrendszerre. Használatos erős felindulásnál, izgalomnál és nagymértékű fáradékonyságnál is.
Az ilyen fürdőnek nagyon jó hatása van a kicserepesedett és durva bőrre.


Népi gyógyszer

A népi orvoslás a vér betegségeire (vértisztítás!), osteochondrósisok (degeneratív csontosodási zavar gyermekkorban) és arthritis (izületi gyulladások) esetében használja sok-sok generáció óta a cédrusfenyőmag-olajat.

A magvakból készült olaj hagyományos gyógyszere a tuberkulózisnak, az arterioszklerózisnak (érelmeszesedés) és a magas vérnyomásnak egyaránt.

A népi orvoslás cédrusfenyőmag-olajat javasol akkor is, ha vese- és epekövek valamint májkárosító anyagok vannak a szervezetben. Erősíti az olaj gyógyhatását, ha mézzel együtt fogyasztják.
Gyomor- és bélfekély
nél szintén nagyon hasznos mézzel együtt.

Cédrusfenyőmag-olajból a várandós kismamák naponta fogyasszanak, mert rendkívüli mértékben hozzájárul úgy az édesanya, mint a magzat egészségéhez. A magolaj szoptató kismamáknál elősegíti a tejképződést.

Különböző bőrbetegségeknél, mint sömör vagy gennyes bőrkiütések, de egyéb gyulladásos panaszoknál, sőt még bőrráknál is az olaj folyamatos és állandó használata gyógyuláshoz vezethet. Ekcémák, pikkelysömör, szárazság esetében jó alaposan dörzsöljük az olajat a bőrünkbe.


Egyéb felhasználási területei

Meglehetősen hatásos az olaj használata a töredező hajra, hajhullásra, repedező/töredező körmökre, és védelemként a bőr idősödése és petyhüdtté válása ellen is. Különlegesen hat az arcbőrre, ezért éjjeli krémként vagy pakolásként is javasoljuk a használatát, mert a bőrnek a cédrusanyagok természetességet és szépséget kölcsönöznek.

Az olaj használata nagymértékű energetikai potencianövekedést eredményez. Így a férfiak napi feladataikat könnyebben és egyszerűbben képesek végezni általa.

Ismert, hogy Jeniszej megyében a tályogok gyógyítására mindenhol cédrusfenyőmag-olajat használtak. Az olajjal bekenték a tályog felszínét és bekötötték. A hatóanyagok a tályogot megpuhították, és lehetővé tették, hogy az a lehető leggyorsabban beérjen. Amikor a seb kifakadt és a gennytől megtisztult, felgyorsult a gyógyulási folyamat is.

Információ és tanácsadás:

Dr. Kopócsi Andrea

(20) 928-4425

<< LAP ELEJÉRE