A ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozik, védett növény. Európában közkedvelt gyümölcs, hazánkban is nagy népszerűségnek örvend.


Tápértéke

C-vitamin tartalma nem sokkal marad el a csipkebogyó mögött. Sok benne az E- és néhány B-vitamin, valamint káliumot, vasat, mangánt és rezet is tartalmaz nagyobb mennyiségben.
Pektin, szerves savak
, valamint cseranyagok is találhatók benne. Szőlő- és gyümölcscukor tartalma szintén magas.


Élettani
hatások

Univerzális hatóanyagai miatt több betegség megelőzésére, gyógyítására alkalmas.
A fekete ribiszkét, mint gyógynövényt már az ókori rómaiak is ismerték. A leírások szerint köszvény ellen, vértisztítónak és reumaellenes gyógyszernek használták. Gyógyító hatását a mai világ is felfedezte, többek között magas vérnyomás, érelmeszesedés, magas koleszterin- és triglicerid-szint ellen ajánlják a természetgyógyászok.

A ribizli az érzékeny bőrűek szépítőszere, megnyugtatja az érzékeny bőrt, ápolja a száraz, érdes részeket, sokszor a viszketés megállításában is segít. Vízhajtó tulajdonsága révén jó méregtelenítő, fokozza a nátriumürítést, de a fontos káliumot a szervezetben hagyja. Alkalikussá teszi a vizeletet, oldja a húgykősav sóit. Magas C-vitamin tartalma segít az influenza elleni védekezésben, az immunrendszer erősítésében, a fáradtságérzet leküzdésében. Izzasztó hatású, hurutos megbetegedésekre és megfázásos tünetek enyhítésére is nagyon alkalmas.  A gyermekek és nők vashiányos vérszegénységének kiváló természetes gyógyszere.

 

Információ és tanácsadás:

Dr. Kopócsi Andrea

(20) 928-4425