A paradicsom szinte mindig megtalálható asztalunkon. Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni.


Tápértéke

Nagy mennyiségben tartalmaz likopint, melynek színét is köszönheti. A B-vitaminok közül biotin, niacin, folsav, ezen kívül A-, C- és E-vitamin található meg benne. Piros levében bőségesen fellelhető még kálium és cink is.


Élettani
hatások

A paradicsom nemcsak kellemes ízű és élelmezési célokra használható, hanem gyógyhatással is rendelkezik. Leginkább a májra, de a mellékvesék működésére vagy például a prosztatára is jótékony hatással van. Gyógyítja a bőrt, elősegíti az emésztést, felújítja a májat, méregteleníti a szervezetet.
Tisztítja a vért, az immunvédelem serkentésében is szerepet játszik. Külsőleg akár sebek kitisztítására is használhatjuk. A víz kiürülését szintén elősegíti szervezetünkből. A paradicsomban található likopin, valamint A-, C- és E-vitaminok az antioxidáns rendszer részeként a káros szabadgyökös reakciók visszaszorításában, és így a túlzott mértékű szabadgyök-felhalmozódással kapcsolatos betegségek megelőzésében, gyógyításában játszanak nagy szerepet. Rendszeres nagy mennyiségű fogyasztása hatékonyan védi a bőrt a káros UV-sugarakkal szemben, véd a leégéstől. A paradicsom fogyasztása igen csak elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését, valamint a vérképzéshez és minden egyéb sejtnövekedéshez nagy segítség.

 

Információ és tanácsadás:

Dr. Kopócsi Andrea

(20) 928-4425