A homoktövis az egyik legrégebben használt gyógynövény, különösen népszerű és eredményes a gyógyászatban.
Vadon termő változata több mint ezer éve őshonos nemcsak Ázsia északi részén, hanem Európában is több helyen. Termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák.


Tápértéke

A homoktövis gyümölcse gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban, vitaminokban, ásványi sókban. Keresett C-vitamin forrás, a citrom C-vitamin tartalmának a tízszeresét tartalmazza. A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb, mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa és galagonya gyümölcsében. ß-karotin és E-vitamin tartalma szintén kiemelkedően magas. A homoktövis E-vitamin-tartalma nagyobb, mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin-mennyisége. Az ásványi anyagok széles tárháza mellett – melyek gyógyító hatásának napjainkban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, – találhatunk még benne B-vitaminokat (köztük folsavat) és flavonoidokat is. A bogyónak a magja is hasznos, mivel dietetikai szempontból fontos zsírosolajat is tartalmaz.


Élettani
hatások

A népgyógyászati tapasztalat és a tudományos kutatások alapján ismert gyógyhatásai az immunrendszer védelme és erősítése, a gyulladásos folyamatok csökkentése, a regenerációs folyamatok gyorsítása, a fájdalomcsillapító hatás. Reumás panaszok kiegészítő kezelésénél jótékony hatású. A magas C-vitamin tartalommal a homoktövis ideális "téli gyógyszer" a meghűléses betegségek megelőzésére, kezelésére. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre, égési- és fagyási sebekre, gyógyítja a bőrfertőzéseket és a fogínygyulladást, védi a májat. Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így hatásos a korai érelmeszesedés kezelésére, valamint szív- és érrendszeri betegségek orvoslására. Javíthatja a szemidegek működését is. Késlelteti az öregedési folyamatot, elősegíti az öregségi foltok megszűnését.

A daganatos terápiában a legígéretesebb élelmiszer a homoktövis. Gátolja bizonyos tumorok növekedését (máj, csont, tüdő, vastagbél), enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat.
Külsőleg használva jó hatása van égési sebek, bőrfekélyek, szájgyulladás esetén.
Kozmetikai hatásai is ismertek: gátolja a hajhullást, lassítja a ráncok kialakulását, erősíti a kötőszövetet, csökkenti a narancsbőr kialakulását, ezáltal szebbé, rugalmasabbá teszi a bőrt. Kedvezően befolyásolja a pigmentációs folyamatokat, tartóssá teszi a barnaságot.

 

Információ és tanácsadás:

Dr. Kopócsi Andrea

(20) 928-4425