A fokhagyma használata elterjedt a magyar konyhán. Sokféle jó tulajdonsággal rendelkezik, köztük baktériumölő hatása is van, mint az őrölt paprikának, ami lehetővé teszi, hogy a házikolbász megtartja kitűnő ízét.


Tápértéke

Vitaminokban és ásványi sókban bővelkedik. A fokhagyma sok jódot, cinket, ként, foszfort, B1- és B2-vitamint tartalmaz. Megemlítendő még szelén és vastartalma, valamint C-vitamin tartalma is figyelemre méltó. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az allil-szulfid adja. Baktérium- és csíraölő anyagok jelentős mértékben lelhetők fel benne.


Élettani hatások

A fokhagyma hagyományos gyógyszer a népi gyógyászatban. Még a boszorkányűzésben is szerepet kapott, ami azt bizonyítja, hogy elődeink igen csak hittek hatóerejében. Legtöbb esetben beválik a fokhagyma, mint gyógyszer, de mint minden mással, módjával bánjunk vele! A fokhagyma nemcsak megakadályozza a koleszterin, illetve a zsír lerakodását a vérben, hanem képes a már lerakódott formájukat is feloldani ezeknek, csökkenteni a vér koleszterin szintjét. Értágító, valamint vérhígító hatással is rendelkezik, az előbbi esetében a magas vérnyomás, az utóbbi esetében a trombózis veszélye csökken.  Valamikor gyógyszer hiányában baktérium-, vírus- és gombafertőzéses betegségekkel szemben fokhagymával gyógyítottak. Ugyancsak hatékony a fokhagyma a candida gombabetegséggel szemben. Féregölő hatása is ismert. Tisztítja a légutakat, a meghűléses betegségek gyógyításában is nagy szerepe van a népi gyógyászatban. Serkenti az immunrendszer tevékenységét. Szórványos adatok szerint csökkentheti a rosszindulatú daganatok növekedését, erre azonban nincs bizonyíték. Emésztési zavarok esetén is használták, a belek fertőtlenítésében, valamint az emésztésben, az epe- és a májműködés elősegítésében van szerepe.

 

Információ és tanácsadás:

Dr. Kopócsi Andrea

(20) 928-4425