A citrom nem a mi éghajlatunk jellegzetes gyümölcse, mégis mindenki számára nagyon jól ismert. Használhatjuk ételek, italok ízesítéséhez, de gyógyhatása is ismert.

 

Tápértéke

Köztudottan magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, emellett még jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-vitamint. A nagy mennyiségben jelen lévő ásványi anyagok közül főleg a kalcium és a magnézium emelhető ki. A flavonoidok közül rutén tartalma jelentős. A nyomelemek közül a germánium érdemel említést.


Élettani
hatások

C-vitamin tartalmánál fogva a meghűléses, megfázásos betegségek megelőzésére kiváló. A már kialakult hurutos vagy éppen influenzás betegségek kezelésére is ajánlott. Erősen méregtelenítő hatású, a népgyógyászatban citrom kúrákkal kifejezetten végeztek is méregtelenítést. Ezt erősíti a vértisztító és véredény regeneráló hatása, melyet rutén tartalmának köszönhet. A méregtelenítés mellett egyben komoly regenerálást is végez, kifejezetten a bőrben. Kiváló bőrápolószer, kozmetikumokban is előszeretettel használják.
Az megfelelő emésztéshez is hozzájárul, erősíti a gyomrot. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása szintén a bélrendszer egészséges működéséhez szükséges állapotot teremti meg.

 

Információ és tanácsadás:

Dr. Kopócsi Andrea

(20) 928-4425