Tápértéke


A bodzabogyó igen gazdag létfontosságú vitaminokban (C-, A-, E-, B1-, B2-, B3-vitamin), ásványi anyagokban, aminosavakban, fehérjékben és flavonoid típusú vegyületekben, antociánokban (ezektől fekete a bodzabogyó), mikroelemek-ben (vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) és illóolajokban. Természetes C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének!

 

Élettani hatások

   


Gyógyító ereje a hatóanyagok összességében rejlik, ennek tulajdonítható általános immunműködést serkentő és ellenálló-képességet fokozó hatása. Kimutatták, hogy fogyasztásával növekedett bizonyos citokinek* (gyulladások leküzdésében szerepet játszó fehérjék) mennyisége, ill. jelentősen megnőtt a TNF (tumor nekrózis faktor - a rákos sejtek elpusztításában szerepet játszó fehérje) koncentrációja is.

Neuralgiás fájdalmakra (különböző ideggyulladások) is bizonyítottan igen kedvező hatást fejt ki. Lelki válság vagy túl sok stressz, vagy fronthatások esetén a bodzabogyó segít normalizálni a keringést, és hozzájárul a panaszok enyhüléséhez.

A bodzabogyó hatékonynak bizonyult számos influenza vírus törzzsel szemben, mind a laboratóriumi, mind a klinikai vizsgálatok során. A klinikai vizsgálatokban A- és B-típusú influenza vírussal fertőzött betegeknél az átlagos gyógyulási idő (6-10 nap), míg a bodzabogyó instantot szedő betegeknél csak 3-4 nap volt. A betegek vérének vizsgálata kimutatta, hogy a terméket fogyasztók vérében magasabb volt a vírus ellen termelt ellenanyagok szintje, mint azoknál, akik nem kaptak bodzabogyó instantot.
Laboratóriumi körülmények között a H1N1 vírus szaporodását is gátolta a készítmény.

Nem csak a különféle influenza vírusok hatását gyengíti, gátolja, hanem többféle herpesz vírusra is hasonló módon hat a bodzabogyó, sőt tüdőgyulladás és tüdőgyengeség ellen is hatásos.

A bodza hatását a népi gyógyászat régóta ismeri: Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású.

___________________________________________________________________________________________________
* A citokin (görög cito-, azaz „sejt” és -kinosz, azaz „mozgás”) a jelzőmolekulák egy fajtája, amely a sejtkommunikációban játszik alapvető szerepet. Az immunválasz során többek közt ennek szabályozásában és az információ-közvetítésben van fontos szerepe a citokineknek. A citokinek proteinek, peptidek vagy glükoproteinek. A citokin név polipeptid regulátorok nagy és vegyes családját takarja, amelyet a szervezetben különböző embriológiai eredetű sejtek termelnek (nem csak az immunrendszer sejtjei).


Információ és tanácsadás
:


Dr. Kopócsi Andrea

(20) 928-4425