Az ananász a Broméliafélék családjába tartozó, tőlevélrózsás növény. A spanyolok megjelenése előtt már kedvelt gyümölcs volt Közép- és Dél-Amerikában. Eredeti őshazája Dél-Amerika trópusain lehetett.


Tápértéke


Nagyon sokfajta vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Elsősorban nem az egy-egy vitamin vagy ásványi anyag kiugró jelenléte, hanem azok sokszínű előfordulása jellemzi. Provitaminok közül tartalmaz β-karotint, a vitaminok közül különböző B-vitaminokat, C- és E-vitamint.Ásványi anyagai: kálium, magnézium, kalcium, foszfor, mangán, nátrium, szelén, vas, réz és cink.

Tartalmaz egy bromelin nevű enzimet, melynek egyik rendkívül fontos hatása, hogy gátolja a daganatsejtek szaporodását.


Élettani
hatások

   


Segíti az emésztést
, csökkenti a vér savtartalmát, illetve elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának könnyebb helyreállítását. Jótékony hatású lehet a hormon készítmények mellékhatására is. Akik hosszabb ideig ilyen jellegű gyógyszert fogyasztottak, azoknak ajánlatos az ananászlé kúraszerű fogyasztása. Az ananász fogyasztásával hozzájárulhatunk a menstruációs zavarok és az ezzel járó kellemetlenségek enyhítéséhez, mihamarabbi rendezéséhez is.

A népgyógyászatban alkalmazták gyomorbántalmak, emésztési zavarok, bélproblémák enyhítésére, kezelésére, továbbá fájdalmaknál, lázcsillapításnál, gyulladásoknál, valamint immunerősítőnek és menstruációs panaszoknál. A hosszú tél okozta depresszió ellen is hatásosnak vélték.


Információ és tanácsadás
:


Dr. Kopócsi Andrea

(20) 928-4425