Erdők szélén, lankásokon, alacsony hegyeken, árok mentén nő az áfonyabokor. Termése bogyó, hasonlít a meggyhez, de kisebb, kellemes ízű gyümölcs.

 

Tápértéke

Elsõsorban magas ásványianyag tartalma jelentõs, számos nyomelemet tartalmaz. Kiemelkedõen magas a kálium tartalma, van benn továbbá kalcium, vas, magnézium , mangán, cink és foszfor, valamint a vitaminok közül fõként C-vitamin.

 

Élettani hatások

Az áfonya is az a gyümölcs, amely rendkívül nagy megbecsülésnek örvend a népi gyógyászatban, igencsak sokrétű az alkalmazása. Nagyon jó hatású a bélflórára, mert a bél nyálkahártyáját ellenállóvá teszi, emésztési zavaroknál, krónikus bélhurutnál, bélfertőzéseknél, hasmenésnél, és szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz. Az áfonya a szív- és vérkeringési zavarok, az ezzel kapcsolatos betegségek, illetve az erek különböző rendellenességeinek nagy gyógyítója. Az egyik legbiztosabb "gyógyszer" a szívinfarktus elkerülésére, illetve annak gyógyítására. Magas vérnyomásos betegség kezelésére kiváló. Jótékony hatással bír a  mikroszkopikus vérzékenységre, visszértágulatra és a kapilláris erek állapotára. Jó vértisztító. A népgyógyászat szerint a szürkületi vakság, szürke hályog, zöld hályog és a cukorbajból eredő látási zavarok mind-mind enyhíthetők áfonya szedésével.

 
Információ és tanácsadás:

Dr. Kopócsi Andrea

(20) 928-4425

e-mail: info@kimintvet.hu